Grondstoffenmarkt voer blijft onzeker

Het blijft rommelen op de internatio-nale graan- en grondstoffenmarkt, melden de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Agri-
firm. Egypte sloeg vorige week een graanaanbod van de Verenigde Staten af, maar hapte deze week toe.

René LuijmesRVO meldde al eerder dat het een rommeltje is op de internationale graanmarkten. Begin vorige week stegen de tarwenoteringen. Later die week daalden ze weer.
De Verenigde Staten (VS) miste een belangrijke afzet van tarwe naar Egypte. De VS bood de Egyptenaren naast een scherpe prijs uitstel van betaling aan. Frankrijk en Roemenië schreven fors lager in en haalden de order binnen.
Dinsdag kocht Egypte alsnog 280.000 ton tarwe van de Amerikanen. De Egyptenaren leunden achterover, totdat de Amerikaanse prijzen fors waren gezakt en toesloegen.
Volgens een woordvoerder van RVO heeft dit deze week geen gevolgen voor de graanprijzen in de VS, maar wel voor de Europese graanprijzen: die komen onder druk te staan. De graanexport van de VS loopt fors achter bij die van vorig jaar. De VS zet wekelijks maar een derde van de normale hoeveelheid voor export af.
De noteringen van maïs op de wereldmarkt kenden een kleine plus. Dit vanwege de positieve exportcijfers van de VS. De lage olieprijzen hebben een negatief effect op de afzet van bio-ethanol en van maïs.

Vasthouden soja

De sojanoteringen stegen door een toenemende vraag vanuit China. Daarnaast is de Braziliaanse sojaoogst lager, maar nog altijd beduidend beter dan die van vorig seizoen.
Argentinië verhoogde de prognose voor de sojaoogst met een 1 miljoen ton naar een nieuw record van 57 miljoen ton. In Brazilië is de sojaoogst in volle gang. 38 procent van de oogst is verkocht. Vorig jaar was dit 58 procent. Boeren houden de soja vast in de hoop op betere prijzen.
Naar verwachting blijft de graanmarkt de komende tijd onzeker. Niet te voorspellen is hoe het conflict in Oekraïne verloopt. Oekraïne is een grote exporteur van tarwe en maïs. Als het conflict blijft voortduren, heeft dat effect op de graanexport.
Verder is moeilijk aan te geven hoe de nieuwe graanoogst op het noordelijk halfrond eruit gaat zien. In Rusland, Oekraïne en de VS is flink wat vorstschade. Europa heeft veel minder last van uitgewinterd graan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer