Geld kun je niet eten

Geld+kun+je+niet+eten
© Age Posset

‘Geld is een object dat wordt aanvaard als betaling voor goederen, diensten en de terugbetaling van schulden.’
Dat klinkt niet erg sexy, maar toch ben ik dol op geld. Het liefst zou ik er koffers vol van onder mijn bed hebben. Helaas is dit niet het geval.
Alle centjes die ik verdien gaan rechtstreeks terug in mijn bedrijf. Dat is noodzakelijk, want de kwaliteit van een product of een dienst is direct gerelateerd aan de kostprijs. En lieden die opzettelijk een slecht product maken om daar geld aan te verdienen, die vervuilen de wereld, dus die moeten in een ton gespijkerd en in de krater van de Vesuvius geworpen.
Op ons Château La Tulipe vervuilen we zo min mogelijk. We produceren onze wijnen langs biologische weg. Probleem: biologische wijnbouw is zo’n 30 procent duurder dan traditionele en dat levert hardnekkige budgetproblemen op.
Maar ik ben niet de enige die daarmee kampt. De Franse minister van Landbouw, Stéphane le Foll, eveneens een voorstander van ecolandbouw, zit ook krap bij kas. Hij heeft een plan neergelegd waarmee Frankrijk ‘groen’ moet worden. Maar la Republique zucht onder een staatsschuld van 2.000 miljard euro.
Volgens minister van Financiën Michel Sapin is La France zelfs ‘totalement faillite’ en moet er, om het begrotingstekort terug te dringen, minimaal 50 miljard euro worden bezuinigd.
Daarenboven vindt die arme Le Foll, door tegenstanders steevast ‘Le folle’ (gekkie) genoemd, ook nog eens de machtige boerenorganisaties en chemieconcerns van het kaliber wapenlobby lijnrecht tegenover zich. Prettige wedstrijd.
Le Foll heeft derhalve slechts een luizige 70 miljoen euro los weten te lullen. Met dit bedrag wil hij duurzame landbouwmachines ontwikkelen, onderzoek doen naar resistente groente- en fruitrassen en de gifspuiterij binnen tien jaar tot de helft reduceren.
Dat klinkt mooi, maar eenzelfde tienjarenplan is in 2008 ook al eens gelanceerd: het zogeheten Dephy-plan, een netwerk van boerenbedrijven die gesubsidieerd worden om minder te spuiten.
Toen Le Foll zijn nieuwe masterplan ontvouwde, claimde hij dat 45 procent van alle boeren al ecolandbouwer is. Dat is natuurlijk promotiepraat, want tot nu toe zijn slechts 1.900 boeren bij het Dephy-netwerk aangesloten en dat zijn voornamelijk grote akkerbouwers en veehouders. Wijnboeren spuiten vrolijk door. Dat vorige ecoplan kunnen we dus als mislukt beschouwen. Sterker nog, de laatste jaren is er meer gif gespoten dan ooit.
Reden te meer om Le Folls nieuwe plan te steunen waar we kunnen. Alle beschikbare budgetten moeten naar Le Foll. Want geld is handig, maar je kunt het niet eten. En er is maar één planeet waar ze wijn maken.

Ilja Gort

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer