ABN+Amro%3A+lichte+groei+agrifoodsector
Nieuws
© Nieuwe Oogst

ABN Amro: lichte groei agrifoodsector

ABN Amro voorziet voor de agrifoodsector dit jaar een lichte groei. Dit ondanks dat de gevolgen van de Russische voedselboycot in de eerste helft van 2015 nog zullen na-ijlen.

De agrifoodsector vaart in 2015 en 2016, net als in voorgaande jaren, een bestendige koers. De sector zal profiteren van de economische groei, stelt de bank.

De groei zal echter minder hard zijn omdat de sector overwegend conjunctuurongevoelig is. De export vormt ook de komende jaren een belangrijke groeifactor.

Stevige impuls

De bank denkt dat de uitvoer naar landen buiten de eurozone een stevige impuls zal krijgen, doordat de euro verder in waarde daalt ten opzichte van de dollar en het Britse pond.

De blijvende vraag naar kwalitatief goed voedsel heeft een positief effect op de groei van primaire sectoren, de verwerkende industrie en de handelsbedrijven. Deze exportgerichte branches krijgen een extra duwtje in de rug door de zwakkere euro.

Vleesindustrie

Dat geldt voor de vleesindustrie die er ondanks voedselschandalen in is geslaagd productiegroei te realiseren. Zo ligt de productie van kippenvlees maar liefst 28 procent hoger dan in 2008, vooral door het relatief lagere prijsniveau.

Ook de markt voor varkensvlees zit sinds 2014 in de lift, door lagere inkoopprijzen en een stijgende export, vooral buiten Europa, weet ABN Amro.

Zuivelindustrie

De vooruitzichten voor de zuivelindustrie zijn eveneens gunstig - onder meer dankzij de stijgende vraag in Azië en Afrika - en ook de overige voedingsmiddelen groeien.

De perspectieven voor de agrifoodsector zijn naar verwachting ook op de lange termijn positief. De Nederlandse voedingsmiddelensector kan zich onderscheiden door breder in te zetten op het overdragen van kennis.

Gesloten ketens

Een voorbeeld hiervan is het werken in (gesloten) ketens. Hierbij verbinden schakels in de productiekolom zich aan elkaar en wisselen zij informatie uit met als doel tot een beter eindproduct te komen.

Daarnaast kan er beter volgens ABN Amro worden ingespeeld op maatschappelijke thema’s, zoals de behoefte aan informatie over de herkomst van producten en het tegengaan van voedselverspilling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer