ABN+Amro%3A+extra+waarde+met+%27kalverpaspoort%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

ABN Amro: extra waarde met 'kalverpaspoort'

Melkveehouderij en kalverhouderij hebben beide baat bij een kalverinformatieplatform. De eerste omdat dat kan leiden tot een hogere kalverprijs. De tweede omdat die beter kan anticiperen op wat hij in de stal krijgt en daardoor zijn rendement kan verhogen.

Goede gegevensuitwisseling - het idee van een kalverpaspoort - noemt Wilbert Hilkens, sectormanager dierlijke productie bij ABN AMRO, voor een kalverhouder een voorwaarde om het maximale uit zijn kalveren te halen. En dat moet om een betere exploitatie te krijgen nu toeslagrechten worden afgebouwd.

Voor alle partijen

Hilkens pleit voor een informatieplatform waarvan alle ketenpartijen (melkveehouders, kalverhouders en integratoren) gebruik maken. Nu weten kalverhouders vaak alleen het gewicht van de nuka's die ze krijgen.

Melkveehouders zetten in het systeem naast gewicht ook informatie over ras, biestopname, voeding (soort en hoeveel), behandelingen (werkzame stof/dag) en gezondheidsstatus van het melkveebedrijf. Integratoren/kalverhouders voegen informatie toe over groei, voergebruik, toegediende behandelingen, uitval, het slachtgewicht, de bevleesdheid en het type.

Iedere melkveehouder en kalverhouder bouwt op het platform een track record op. De mekveehouder kan die informatie gebruiken om de opfok van zijn nuka's te verbeteren. Kalverhouders krijgen door de informatie van het platform meer inzicht in wat ze in de stal krijgen.

Beter rendement

Hilkens: 'Wanneer je daarop als kalverhouder anticipeert leidt dat tot rendementsverbetering. Uit de extra marge kunnen melkveehouders die kalveren verkopen die het bij herhaling goed doen, worden beloond met een kwaliteitstoeslag.'

Tot 2019 wil de Nederlandse overheid wil de kalverhouderij met 10 miljoen euro ondersteunen. Dit geld is bedoeld voor nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het opzetten van een kalverinformatieplatform zou wellicht een optie zijn, aldus Hilkens.

Vorige week donderdag presenteerde ABN Amro het rapport 'Kalverhouderij, leidend door te volgen'. Dinsdagmorgen lichtte Hilkens het rapport toe in Apeldoorn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer