Meeste Nederlandse melk in de kaas

De 1,6 miljoen koeien in ons land produceren samen 12,7 miljard kilo melk per jaar. Meer dan de helft daarvan wordt verwerkt tot kaas. Dat in tegenstelling tot veel andere landen waar de productie van consumptiemelk domineert.

Meeste+Nederlandse+melk+in+de+kaas
© Nieuwe Oogst

Dat staat in rapport 'De Witte Motor' van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dat donderdag verschijnt. Ook in de export van Nederlandse zuivel – waarin jaarlijks 7 miljard euro omgaat – vormt kaas het belangrijkste product.

De Nederlandse melkveehouderij met 18.000 bedrijven tekent jaarlijks voor een productiewaarde van 5 miljard euro en de zuivelverwerkende bedrijven voor 7 miljard euro. De zuivelsector als geheel biedt 44.700 voltijds arbeidsplaatsen.

Economische topsector

De Nederlandse zuivelindustrie is daarmee een economische topsector die volop kansen heeft. 'De sector investeert in duurzaamheid, kwaliteit en innovatie', vertelt NZO-directeur Tjeerd de Groot.

'Met het verdwijnen van de melkquota binnen de Europese Unie per 1 april 2015 komt er bovendien een einde aan de heffingen waarmee economisch succes en een efficiëntere productiewijze in het verleden werden bestraft.'

Groei wereldbevolking

De blijvende groei van de wereldbevolking leidt verder tot een sterk verhoogde vraag naar zuivelproducten, geeft De Groot in een reactie op rapport 'De Witte Motor' aan.

'Omdat de beschikbare landbouwgrond eerder terugloopt dan toeneemt, kan de Nederlandse agrisector doen waar ze vanouds het beste in is: met bescheiden middelen meer en beter produceren. Innovatie blijft daarom ook voor de komende jaren het sleutelwoord.'

Samenwerking

Nauwe samenwerking met kennisinstituten als Wageningen UR en de Universiteit Utrecht en eigen investeringen in onderzoek en innovatie staan naar mening van De Groot borg voor een toekomstbestendige sector.

'Ook kwaliteit en duurzaamheid staan daarbij hoog in het vaandel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer