Gemiddeld tekort melkveebedrijf: 28.000 euro

Een gemiddeld melkveebedrijf met honderd koeien komt in 2015 28.000 euro tekort. Dat becijfert Klaas de Jong, adviseur Economie & Strategie, van PPP Agro Advies.

Gemiddeld+tekort+melkveebedrijf%3A+28%2E000+euro
© jos thelosen

Volgens Klaas de Jong waren de afgelopen twee jaar met respectievelijk 6,0 en 4,5 cent marge de beste jaren voor de melkveehouderij. De marge of de liquiditeit is het bedrag dat overblijft nadat alles - inclusief privé en belastingen - is betaald.

De melkprijs is in een jaar ruim 10 cent per kilo lager dan een jaar geleden. Zuivelanalisten verwachten dat deze lage prijzen nog zeker het eerste half jaar van dit jaar voortduren. 'Daardoor ligt de verwachte winst voor dit jaar veel lager dan in 2014', stelt De Jong.

Marktprijzen

Met de huidige inzichten en verwachtingen heeft hij een prognose gemaakt voor het gemiddelde bedrijf van het bedrijfsresultaat in 2014 en 2015. 'Hoewel er nog geen definitieve resultaten over 2014 bekend zijn, is het bedrijfsresultaat al goed te berekenen. De marktprijzen zijn bekend.'

De adviseur komt tot een berekende marge van 4,5 cent per kilo melk voor 2014. 'Dat is weliswaar lager dan in 2013, maar het is een bedrijfsresultaat waar de meeste ondernemers ook zeer tevreden mee zijn.'

Tekort

De adviseur noemt de prognose voor dit jaar zorgelijker. Op basis van de gekozen uitgangspunten heeft hij een negatieve marge begroot van 3,5 euro per 100 kilo melk. Dat is 28.000 euro bij een bedrijf met 98 melkkoeien en een melkproductie van 8 ton.

'Dit is een gemiddelde. Er zullen dus bedrijven zijn waar het tekort groter is.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer