Met diffuus licht houdt teler CO2 beter binnen

Een diffuse coating op het kasdek zorgt voor een beter groeiklimaat en heeft bovendien een gunstig effect op het CO2-gehalte in de kas. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Plant Lighting deed bij twee paprikatelers.

Met+diffuus+licht+houdt+teler+CO2+beter+binnen
© Plant Lighting

Koen van Wijk‘Naast een betere lichtverdeling en minder warmtestress kan de teler zijn ramen langer dichthouden, zodat er minder CO2 ontsnapt’, zo vat onderzoeker Govert Trouwborst van onderzoeksbureau Plant Lighting de boodschap samen. Hij presenteerde de resultaten vorige week tijdens een seminar op de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem.
Diffuus licht is licht dat van alle kanten op het gewas valt doordat het verstrooid of gebroken wordt.
Bij normaal glas is het licht-niveau in de kas niet egaal. Daardoor ontstaan er in de kas zowel donkere schaduwplekken als hotspots, plekken die te warm worden. Daar krijgen gewas en vruchten in de loop van de dag last van hittestress. Door hittestress sluiten de huidmondjes van de planten, wat de opname van CO2 belemmert.
Met diffuus licht, verkregen door speciaal glas of een coating op traditioneel glas, is de verticale en vooral de horizontale lichtverdeling in de kas veel beter. Dat zorgt voor een beter groeiklimaat. Bovendien hebben sommige coatings een enigszins lichtwerend effect. Daardoor blijft het een fractie koeler in de kas.
‘Normaal gaan telers bij oplopende temperaturen op hotspots de kas koelen door te luchten. Het neveneffect daarvan is dat zowel het CO2-gehalte en als het vochtgehalte wegzakt. Dat laatste gebeurt vooral op zonnige voorjaarsdagen, omdat de binnenstromende buitenlucht dan relatief koud en droog is’, legt Trouwborst uit.
Een diffuse coating heeft daarom vooral zin vanaf het voorjaar, stelt de onderzoeker.
‘Een coating geeft wel wat lichtverlies, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je hierdoor meer CO2 in de kas weet te houden. Dat vraagt wel de durf om minder te luchten op zulke momenten. Je moet ermee leren werken’, stelt Trouwborst.
Nog een ander voordeel van de coating is dat telers minder hoeven te schermen tegen felle zon, wat ook tot licht- en warmteverlies leidt.
Telers moeten leren vertrouwen dat ze met diffuus licht kunnen sturen op een hoger CO2-gehalte, blijkt uit het onderzoek van Plant Lighting.

Eyeopener

De praktijkproef is uitgevoerd bij de paprikabedrijven firma Vijverberg en Bergpeppers, twee buurbedrijven in Berkel en Rodenrijs. Trouwborst: ‘Het zijn buren met vrijwel hetzelfde type kas, zodat het effect van aanpak op de teelt goed was te vergelijken.’
Inmiddels zijn de telers enthousiast over het effect van diffuus licht op het kasklimaat en op de productie. ‘Dit inzicht was een eyeopener’, volgens Trouwborst.
In het onderzoek zijn meerdere coatings gebruikt om het glas diffuus te maken, zowel D-fuse en D-gree. De laatste heeft ook een warmtewerend effect. Het aanbrengen van de coatings verloopt hetzelfde als krijten van het dek.
Volgens leverancier Hermadix zijn de materiaalkosten ongeveer 1.150 euro per hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer