Boerderijkatten

Een poos geleden heb ik een paar jonge katten naar de dierenarts gebracht om ze te laten steriliseren. De dichtstbijzijnde praktijk van onze veeartsen is voor kleine huisdieren en daar zijn ze onder het mes geweest, hoewel ik daar normaal nooit kom.
Het was een ontmoeting tussen twee werelden: een boer die een doos met een paar boerderijkatten brengt naar een praktijk waar normaal alleen huiskatten in reismandjes komen.
Ik vertelde de assistente dat er geen kat ter wereld is die het beter heeft dan mijn katten op de boerderij. Ze zei er niets van, maar ze dacht van alles.
Toen ze hoorde dat mijn katten nooit binnen komen, was haar antwoord wel: ‘Het zijn patiënten, ze hebben verzorging nodig. Ze moeten minimaal een paar weken binnen blijven.’ Vervolgens heb ik ze dus inderdaad maar binnen gehouden, tot ze na een paar dagen met elkaar begonnen te vechten en ik ze weer de vrijheid heb gegund.
Ik meen serieus dat er geen kat ter wereld is die het beter heeft dan mijn katten. Ze worden goed verzorgd, maar ze hebben wel alle ruimte die ze willen, tot bovenin het dak van de stal toe.
Toch zijn er veel katten die nooit buiten komen. Ik stel me voor dat hun eigenaren zeggen dat het te gevaarlijk is voor ze buiten, dat ze geen behoefte hebben om naar buiten te gaan en het ook niet gewend zijn en ze het bovendien binnen prima hebben, omdat er een krabpaal voor ze staat en een ligplekje aan de verwarming hangt.
Daarmee gebruiken ze dus dezelfde argumenten als melkveehouders die hun koeien binnen houden, met als verschil dat het binnen houden van katten niet omstreden is. Er is nog een tweede verschil: Een kat is een roofdier en roofdieren hebben ruimte nodig.
Nu wil ik hier geen betoog houden voor het wel of niet weiden van melkkoeien, maar ik vind wel dat katten buiten moeten kunnen komen. Dierenwelzijn wordt te veel bekeken vanuit het perspectief van de mens.
Vanuit dat perspectief is het misschien te verantwoorden om een dier met kanker chemotherapie te geven of het leven te rekken van een hond die onder een auto is gekomen. Vanuit het perspectief van het dier is het anders en een boer ziet dat.
Die discussie tussen een boer en iemand met een huisdier is er een waar je niet uit komt.
Als ik weer een keer een kat laat steriliseren, ga ik er daarom mee naar de praktijk waar onze landbouwveeartsen zitten.

Timo Burgers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer