Graslandvernieuwing snel terugverdiend

De kosten voor graslandvernieuwwing betalen zich in de eerste twee jaar terug via een meeropbrengst van ruim 3300 kilo droge stof, 3.600 kVEM en 258 kDVE per hectare. Dat blijkt uit onderzoek van Schothorst Feed Research.

Graslandvernieuwing+snel+terugverdiend
© pieter stokkermans

Uit tweejarig onderzoek naar het rendement van graslandverbetering en de inzet van LG Havera-grasmengsels van veredelingsbedrijf Limagrain in het bijzonder, kwam dit naar voren..

In de proef is een nieuw ingezaaide LG Havera 4-weide gedurende twee seizoenen vergeleken met een bestaande BG 4 graszode van 5 jaar oud. Bij de actuele voederwaardeprijs vertegenwoordigen de met Havera gerealiseerde meeropbrengsten aan kVEM en kDVE in die periode een bedrag van € 706,- per hectare.

Dit komt nagenoeg overeen met de gemiddelde herinzaaikosten, zo meldt de herinzaaiwijzer van de WUR. Graslandvernieuwing kan dus al héél snel uit en is van vitaal belang om maximaal rendement van iedere hectare te realiseren.

Meerwaarde nieuw gras

De opbrengst- en voederwaardeproeven van 2013 zijn ook in 2014 doorgezet. De tweejarige cijfers tonen duidelijk de meerwaarde van hoogwaardig nieuw grasland. Niet alleen de drogestof- en kVEM-opbrengst, maar ook de eiwitproductie en het suikergehalte zijn aanmerkelijk hoger. De verklaring schuilt in de meerwaarde van hoogwaardige nieuwe grassengenetica én de natuurlijke achteruitgang van bestaand grasland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer