%27Weidevogelstand+Friesland+stabiliseert%27
Nieuws
© NFW

'Weidevogelstand Friesland stabiliseert'

De weidevogelstand op agrarisch land in Friesland stabiliseert. Dat blijkt uit een onderzoek van ecologisch onderzoek- en adviesbureau Altenburg & Wymenga uit Feanwâlden.

Ecoloog Ernst Oosterveld van Altenburg & Wymenga lichtte vanmorgen zijn onderzoek over de resultaten in acht Friese agrarische natuurvereniging-gebieden van 2000 tot en met 2014 toe op de Weidevogelkennisdag van BoerenNatuur en provincie in Earnewâld.

Hij deed onderzoek op ruim 7.200 hectare. Waar kievit, scholekster en grutto jaren achtereen achteruit kachelden, is de afgelopen zes jaar een stabilisatie zichtbaar, constateert Oosterveld.

Een mogelijke verklaring voor de stabilisatie is de intensivering van het weidevogelbeheer door agrarische natuurverenigingen vanaf 2009, stelt de ecoloog.

Zorgen

Oosterveld maakt zich zorgen of deze stabilisatie de komende jaren nog haalbaar is. 'De afname van weidevogelbeheer dreigt. Voor 40.000 hectare is geen geld meer.'

'Om zekerheid te hebben over de instandhouding van de populatie zou er juist een tandje bij moeten. Gemiddeld komen er net genoeg jongen om de populatie in stand te houden. Het gaat om zo'n 0,8 jong dat op de wieken komt per gruttobroedpaar. Dat is een kritische ondergrens.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer