Kamer%3A+Buijtenland+opnieuw+behandelen
Nieuws
© Foto: Red Polders Rhoon

Kamer: Buijtenland opnieuw behandelen

Een meerderheid van de Tweede Kamer stelt dat het burgerinitiatief van de Polderkinderen over het Buijtenland van Rhoon ontvankelijk moet worden verklaard.

Dat zou betekenen dat het 600 hectare natuur- en recreatieproject onder de rook van Rotterdam opnieuw in de Tweede Kamer wordt behandeld.

De Tweede Kamercommissie Economische Zaken adviseerde dinsdag de commissie voor Beroepsschriften & Burgerinitiatieven het burgerinitiatief te accepteren. Reden is dat de Kamer de afgelopen jaren niet inhoudelijk heeft gesproken over de PKB, zo luidt de motivatie van Rudmer Heerema (VVD), Jaco Geurts (CDA) met steun van PvdA en SP.

In de PKB staan de eisen op het gebied natuur en recreatie waarvan het Buijtenland van Rhoon aan moet voldoen.

Moties

De vier Kamerleden dienden de afgelopen maanden diverse moties in over het Buijtenland van Rhoon. Dat was aanvankelijk reden voor commissie Infrastructuur en Milieu om het burgerinitiatief niet-ontvankelijk te verklaren.

De boerendochters en zussen Sharona en Mariëlle de Klerk wisten echter de commissie op andere gedachten te brengen, waarop zij het burgerinitiatief opnieuw ter beoordeling naar de commissie Beroepschriften en Burgerinitiatieven stuurden. Die doet naar verwachting op 19 maart definitief uitspraak. Dat is een dag na de provinciale verkiezingen.

Hoop

'Dit geeft hoop. Het lijkt erop dat de Tweede Kamer er nu niet meer omheen kan ons burgerinitiatief heen kan', zegt Sharona de Klerk. De Polderkinderen verzamelden vorig jaar zo'n 41.500 handtekeningen tegen het Buijtenland. Zij willen dat het hele project volledig van tafel gaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer