Sierteeltexport klimt verder omhoog

De exportwaarde van bloemen en planten is in oktober 4 procent gestegen ten opzichte van oktober 2013. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Sierteeltexport+klimt+verder+omhoog
© FloraHolland

Dankzij deze toename vertegenwoordigt de export in de eerste tien maanden van dit jaar een waarde van 4,6 miljard euro. Dat is bijna 3 procent hoger dan vorig jaar.

Na de eerste zes maanden van 2014 was de exportwaarde 1,6 procent toegenomen. Sindsdien heeft de groei zich verder voortgezet.

Tegengesteld

De exportsom lag in oktober op 420 miljoen euro. Bloemen deden het met een groei van 5 procent tot 272 miljoen euro iets beter dan pot- en tuinplanten.

Bij de laatste productgroep stokte de teller op 148 miljoen euro, wat 1,7 procent boven het niveau van vorig jaar oktober is.

De ontwikkeling op jaarbasis is anders: daar is de stijging bij de planten (plus 5,7 procent tot 1,8 miljard euro) groter dan bij de snijbloemen (plus 1,9 procent tot 2,8 miljard euro), blijkt uit de gegevens van Floridata waarop de VGB zich baseert.

Krimp op Russische markt

De uitvoer naar de top-3 afnemers - Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk - steeg in oktober opnieuw.

De Nederlandse bloemen- en plantenexport naar Rusland kreeg de afgelopen maand een flinke tik met een krimp van 26,5 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer