Uitspraak RvS over NB-wet

Beweiding en bemesting moeten worden opgenomen in de Natuurbeschermingswetvergunning (NB-wetvergunning). Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State (RvS) deze week.

Uit de uitspraak blijkt dat bemesting en beweiding en de mogelijke stikstofdepositie daarvan op Natura 2000-gebieden moeten worden meegenomen in de NB-wetvergunning. Ook moeten bemesting en beweiding een rol spelen in de beoordeling van een NB-wetvergunning.
Milieugroep MOB spande de zaak aan bij de Raad van State. Daarbij ging het om een verzoek om handhavend op te treden wegens het ontbreken van een NB-wetvergunning voor het beweiden van melkvee en het uitrijden van mest nabij een Natura 2000-gebied.
De Limburgse melkveehouderij waar het om ging, ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van het Natura 2000-gebied.
De SGP heeft hierover Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). ‘Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben’, zegt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.
‘De emissie en depositie als gevolg van bemesting en beweiding zouden ook veel nauwkeuriger bekeken moeten worden dan tot op heden wordt gedaan. We vragen ons af of dergelijke berekeningen überhaupt wel mogelijk zijn.’
Dijkgraaf vindt dat moet worden voorkomen dat ‘de vergunningverlening weer op z’n gat komt te liggen’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer