'Afwachten wat politiek wil met analyse ACM'

'We moeten afwachten hoe staatssecretaris Dijksma en de Tweede Kamer reageren op de analyse van ACM en hoe breed zij de discussie willen trekken', reageert Thijs Cuijpers, directeur LTO Nederland op de analyse van 'Kip van Morgen'.

%27Afwachten+wat+politiek+wil+met+analyse+ACM%27
© Bekken

'Ik ben vooral benieuwd hoe de politieke wens die onder andere ook in het regeerakkoord staat nu te rijmen valt met de uitspraak van de ACM. LTO houdt de komende weken de analyse van ACM nog eens kritisch tegen het licht.

Duidelijkheid

Door het verschijnen van de analyse van de Autoriteit Consument en Markt zijn wel een aantal zaken duidelijk geworden, geeft Cuijpers aan. Het eerste is dat 'Kip van Morgen' zoals die er nu stond, er niet meer is.

Cuijpers: ''Kip van Morgen' past niet binnen de mededingingsregels. Door de collectieve afspraken om de basis te verhogen is nu een streep gezet.'

Ten tweede stelt Cuijpers vast dat andere initiatieven van ketens in de pluimveesector om de productie van pluimveevlees te verduurzamen gewoon doorgaan. Juist onder druk van 'Kip van Morgen', aldus Cuijpers, ontstonden immers de initiatieven als 'Hollandse Kip' (Albert Heijn) en de Nieuwe Standaard Kip (Jumbo).

Twee ontwikkelingen

Duurzame voedselproductie ontwikkelt zich wel verder, maar niet in één richting. Cupijers baseert zich onder andere op een rapport van EFMI Business School dat onderzoek deed naar 'samenwerking en verwaarding in de versketen'.

Het rapport signaleert twee toekomstige ontwikkelingen. Supermarkten zullen in toenemende mate inkopen via ketens die exclusief van boer tot supermarkt zijn ingericht. Cuijpers: 'Een beweging van open markten naar meer gesloten concepten. Wereldwijd blijft er gewoon vraag naar 'bulk' van goede kwaliteit.;

Smallstream

Daarnaast gaan supermarkten, om onderscheidend te zijn, meer op zoek naar 'smallstream' producten. Producten die kleiner in volume zijn, door een kleinere groep consumenten wordt gekocht, maar tot een betere verwaarding leiden, schetst EFMI.

Cuijpers: 'Pluimveehouders kiezen zelf voor de keten waarbinnen ze willen produceren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer