ACM: 'Kip van Morgen' beperkt concurrentie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de afspraken die supermarkten, producenten en verwerkers hebben gemaakt over de verkoop van 'Kip van Morgen' te ver gaan. Vooral het uit de schappen halen van regulier geproduceerde kip.

ACM%3A+%27Kip+van+Morgen%27+beperkt+concurrentie
© Agroli Group

Het officiële rapport met de bevindingen van ACM naar de 'Kip van Morgen' verscheen vanmiddag. De inhoud is conform het concept dat vorige week werd gelekt.

Mededingingsregels houden de omslag naar duurzamer geproduceerde kip tegen, schreef Nieuwe Oogst vorige week.

Waardering

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een uitzondering op het kartelverbod is dat de voordelen voor de consument groter zijn dan de nadelen zoals het beperken van de keuzes en een hogere kostprijs. ACM heeft gekeken of deze maatregelen door de consument worden gewaardeerd.

Daaruit blijkt dat de consument voor dierenwelzijns- en milieumaatregelen wel wil betalen, maar niet voor de beperkte verbeteringen van de Kip van Morgen. Per saldo levert die de consument geen voordeel op.

Betere informeren

In een reactie zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: 'Uit ons onderzoek blijkt dat consumenten best bereid zijn meer te betalen voor meer duurzamere kip als ze weten hoe die geproduceerd wordt. Er is dus nog veel te winnen met betere informatie.'

ACM heeft deze analyse met partijen besproken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer