Nepluvi%3A+opschalen+%27Kip+van+morgen%27+simpel
Nieuws
© Albert Heijn

Nepluvi: opschalen 'Kip van morgen' simpel

'Kip van morgen' kan eenvoudig aan de eisen voor mededinging voldoen. Supermarkten mogen er dan wel afspraken over maken. Dat schrijft de koepel van pluimveeverwerkende industrie Nepluvi op het rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Nepluvi zet vooral vraagtekens bij de uitgangspunten en de opzet van het onderzoek dat door het Economisch Bureau van ACM werd uitgevoerd.

Genoemd worden het milieu-effect met betrekking tot de CO2-foodprint, benodigde landbouwareaal en het 2 fasen CO2-verdovingssysteem.

Meerfasenverdoving

Alle slachterijen die 'Kip van morgen' willen produceren zijn uitgerust met twee (of meer) fasen CO2-verdovingsapparatuur. De uitkomst van het ACM-onderzoek zou er anders uitzien wanneer die meerfasenverdoving ook wordt opgenomen in de voorwaarden, stelt Nepluvi.

''Kip van morgen' komt dan dichter bij 1 ster van het Beter Leven kenmerk te staan en daarmee zou ook het probleem van de mededingingsregels zijn opgelost', geeft Nepluvi aan. 'Iedereen past het immers al toe.'

Gestuurd onderzoek

'Bepalen wat nu echt duurzaam is, blijft lastig. Het lijkt erop dat uitkomst van onderzoek dat op deze wijze wordt uitgevoerd, vooral met gewenste antwoorden te maken heeft', schrijft Nepluvi. Die koepel naar aanleiding van de rapportage graag een gesprek met ACM.

Nepluvi stelt vast dat de consument op papier ongelofelijk veel geld voor een product over heeft, maar dat in het aankoopgedrag niet terug laat zien. 'Was dat wel het geval, dan zou het niet nodig zijn om deze discussie te voeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer