'ACM slaat bodem onder verduurzaming uit'

LTO Nederland, FNLI en CBL betreuren het dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de verduurzamingsafspraken over de Kip van Morgen in strijd acht met de Mededingingswet. 'Dat slaat de bodem onder verduurzaming uit.'

%27ACM+slaat+bodem+onder+verduurzaming+uit%27
© Albert Heijn

De ACM-analyse vinden de drie organisaties een spaak in het wiel van een belangrijk verduurzamingsinitiatief. 'De sector geeft daarmee een antwoord op urgente maatschappelijke vraagstukken omtrent dierenwelzijn en milieu.'

'Bovendien zet dit een rem op andere en toekomstige verduurzamingsinitiatieven', geven LTO Nederland, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan.

Mededingingsrecht

Wanneer het mededingingsrecht verduurzaming frustreert, dan staan de Nederlandse en de Europese overheden en politici voor een fundamenteel vraagstuk, geven de drie belangenorganisaties aan.

'Timmeren we alles vast in onwerkbare wetgeving, wachten we nog jaren af totdat alle consumenten om duurzaamheid vragen of bieden we het bedrijfsleven samen met maatschappelijke organisaties de ruimte om verduurzaming stapsgewijs, gezamenlijk en in ketenverband op te pakken?'

Ketenaanpak

In de voedingsmiddelenketen wordt al geruime tijd hard gewerkt aan verduurzaming van grondstof- en productstromen. Een ketenaanpak is hierbij volgens de drie organisaties cruciaal: van boer tot bord wordt steeds duurzamer geproduceerd en gedistribueerd.

'De Nederlandse overheid en de Tweede Kamer moedigen dit soort afspraken actief aan door middel van publiek-private samenwerkingsverbanden zoals de Alliantie Verduurzaming Voedsel en het Initiatief Duurzame Handel.'

Ambitie

De overheid zegt daarbij de ambitie te hebben te voorkomen dat de Mededingingswet waardevolle verduurzamingsinitiatieven blokkeert, verklaren de belangenorganisaties.

'Maar wat ontbreekt is een helder, gedegen en wetenschappelijk verantwoord methodologisch kader om verduurzamingsinitiatieven te toetsen op mededingingsrechtelijke aspecten. CBL, LTO en FNLI hebben dan ook fikse methodologische bezwaren tegen de analyse van de ACM.'

Kip van Morgen

Die vormt volgens de drie belangenbehartigingsorganisaties het openingssalvo voor een politieke en maatschappelijke discussie over de kaders waarbinnen het bedrijfsleven verwacht wordt verduurzaming effectief te versnellen.

'Het bedrijfsleven kan dit alleen met een overheid als constructieve en consequente partner waarvan het ene deel van de overheid, het andere deel niet tegenwerkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer