Lagere+contractprijzen+fritesaardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lagere contractprijzen fritesaardappelen

De aardappelverwerkers contracteren momenteel fritesaardappelen van oogst 2015 voor prijzen die tot maximaal 15 euro per ton lager zijn dan vorig jaar.

Vooral de contracten voor het vroege segment dalen met 10 tot 15 procent. De contractprijzen voor afland variëren van 84 euro per ton voor Fontane tot 100 euro per ton voor Innovator.

Meer aanbod

Volgens grondstoffendirecteur John Wiskerke van Lamb Weston Meijer heeft de prijsverlaging alles te maken met de ontwikkeling dat er steeds meer aanbod komt van vroege fritesaardappelen en zandaardappelen in de aflandperiode.

Leon Boer van Farm Frites meldt dat hij ervan uitgaat dat komende zomer langer grondstof beschikbaar is van oogst 2014. 'Verder is onze verwerkingscapaciteit dit jaar in die periode wat kleiner vanwege een geplande uitbreiding.'

In lijn met werkelijke kosten

Aviko Potato heeft besloten in overleg met haar Aardappeltelerscommissie om de contractprijzen in lijn te brengen met de werkelijke kosten. 'Verder betalen we afhankelijk van het ras bij levering van 45 tot 50 ton per hectare een extra premie van 5 euro per ton', zegt directeur Dick Zelhorst.

'Ook wij constateren een verschuiving van het aandeel fritesaardappelen van klei naar zand', zegt potatomanager Mark Zuidhof van McCain. 'In onze contracten houden we rekening met de hogere kostprijs van teelt op klei.'

Bewaarpremies

De contractprijzen voor fritesaardappelen op levering vanaf week 13 blijven redelijk gehandhaafd ten opzichte van oogst 2014. De bewaarpremies voor levering rond eind maart bedragen gemiddeld 30 euro per ton.

· Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer