'Overheid averechts bij biotechnologie'

Overheidsregels rond biotechnologie en genetisch gemodificeerde gewassen leiden vaak tot substantieel hoge investeringskosten.

%27Overheid+averechts+bij+biotechnologie%27
©

'Ze werken vaak averechts', stelt Justus Wesseler donderdag bij de aanvaarding van het ambt van gewoon hoogleraar Agrarische economie aan Wageningen University.

De hoge kosten hebben een lager niveau van productontwikkeling tot gevolg en een concentratie in de industrie.

Regelgeving

Daarnaast geeft het een herschikking van onderzoeksprioriteiten en een verschuiving van onderzoek en ontwikkeling naar landen met minder stringente regelgeving.

'Die trend leidde zelfs tot schade aan duurzame ontwikkeling uit oogpunt van milieu en volksgezondheid', geeft Wesseler aan.

Golden Rice

Wesseler deed zelf onlangs onderzoek naar het niet doorgaan van de introductie van Golden Rice in India. Dat is een rijstvariant die verrijkt is met vitamine A.

Onderzoek wees uit dat het een effectieve methode is om het tekort aan vitamine A onder kinderen in zuidelijk en Zuidoost-Azië tegen te gaan.

Dat onderzoek liet ook zien dat er geen negatieve effecten waren op milieu en volksgezondheid. Toch wekte de introductie grote weerstand op bij actiegroepen.

Kosten

Met zijn Amerikaanse collega berekende Wesseler de kosten op 1 miljard US dollar - een slordige 860.000.000 miljoen euro -over een periode van tien jaar voor de volksgezondheid in India als gevolg van het niet kunnen invoeren van deze rijstvariant.

'Het is een extreem voorbeeld, maar het laat zien hoe lobbyorganisaties de publieke opinie kunnen beïnvloeden en wetenschappelijk bewijs terzijde kunnen schuiven', zegt Wesseler.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer