Nieuwe GGO-maïsveldproef in België

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een aanvraag ingediend voor een nieuwe veldproef met genetisch gewijzigde maïs. De planten krijgen een soorteigen gen.

Nieuwe+GGO%2Dma%C3%AFsveldproef+in+Belgi%C3%AB
© nieuwe oogst

De maïs is gemaakt in het kader van het lopende onderzoek in het VIB en de Univesiteit UGent afdeling Planten Systeembiologie, naar de groei en ontwikkeling van planten.

De genetisch gewijzigde maïsplanten hebben naast grotere bladeren ook een wat robuuster uiterlijk. In de serre vertaalt zich dat nog niet altijd in een significant hogere biomassa.

Gegevens verzamelen

Dit komt vooral omdat de kolfopbrengst in een serre moeilijk op een betrouwbare wijze is te bepalen. Het aantal planten is te klein en de omstandigheden zijn niet representatief.

Om deze reden willen de onderzoekers overgaan tot een kleinschalige veldproef. Pas dan zijn bruikbare wetenschappelijke en landbouwkundige gegevens te verzamelen.

Bloemen afgeknipt

Bij de genetisch gewijzigde maïs gaat het om het CYP78A1-gen. De gewijzigde maïs zal in het veld worden gebracht in de vorm van een hybride, die goed is aangepast aan de Belgische klimatologische omstandigheden.

Om verspreiding van de gemodificeerde eigenschap te voorkomen, worden de mannelijke bloemen afgeknipt en alle zaden zorgvuldig handmatig geoogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer