Britse+studie%3A+ggo+goed+voor+boer+en+milieu
© -

Britse studie: ggo goed voor boer en milieu

Sinds de intrede van genetisch gemodificeerde gewassen in de landbouw hebben die voor boeren, consumenten en het milieu economische winst opgeleverd. Dat blijkt uit het Britse rapport PG Economics.

Het is zestien jaar geleden dat boeren en tuinders genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) gebruiken. Uit het onderzoek van PG Economics blijkt dat ggo’s die resistent zijn tegen insecten voor hogere opbrengsten hebben gezorgd.

In de afgelopen zestien jaar zou het gebruik van ggo’s een besparing van 9 procent (474 miljoen kilo) aan gewasbeschermingsmiddelen hebben opgeleverd. Minder middelen betekent ook minder broeikasgassen.

Extra opbrengst

De onderzoekers berekenden dat tussen 1996 en 2011 biotechnologie voor een extra opbrengst van 110 miljoen ton sojabonen en 195 miljoen ton maïs zorgde.

De studie wijst ook op het gevaar van resistentie bij insecten en de 'super pathogenen'.

Economisch voordeel

Volgens Graham Brookes, directeur van PG Economics, realiseerden boeren in 2011 met ggo’s een economisch voordeel van gemiddeld meer dan 130 dollar, zo'n 100 euro, per hectare.

Over de periode van 16 jaar gaat het mondiaal over een winst van ruim 98 miljard dollar, zo'n 75 euro. ‘De voordelen gaan steeds meer naar boeren in ontwikkelingslanden’, zegt Brookes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer