Noord%2DHolland%3A+meer+ruimte+voor+sector
Nieuws
© Agriport A7

Noord-Holland: meer ruimte voor sector

Tijdelijke gaas- en boogkassen zijn straks toegestaan, loonwerkbedrijven hoeven niet te verplaatsen naar bedrijfsterreinen. Kennisinstituten en warmte-, co2- en energieleveranciers kunnen zich vestigen in glastuinbouwconcentratiegebieden.

Dat wordt mogelijk met de aanpassingen die het Noord-Hollandse provinciebestuur in de Ruimtelijke Verordening willen opnemen. Op 9 februari bespreken de Staten de voorstellen, zij moeten er nog wel mee akkoord gaan.

Als de aanpassingen worden vastgesteld, wordt het gebruik van tijdelijke gaas- en boogkassen voor vollegrondgroenten voortaan toegestaan tijdens het groeiseizoen.

Loonwerkbedrijven

Ook hoeven bestaande loonwerkbedrijven bij uitbreiding niet meer naar bedrijventerreinen te verplaatsen. De achtergrond hiervan is dat deze bedrijven gefocust zijn op het landelijk gebied en niet goed passen op bedrijventerreinen vanwege het zware materieel.

Tuinbouw

De provincie heeft glastuinbouwconcentratiegebieden aangewezen voor bedrijven die uit willen breiden, met als doel voorkoming van verrommeling van het landschap. De concentratiegebieden in Noord-Holland zijn Aalsmeer, Alton, Het Grootslag en Agriport A7.

De aangepaste verordening maakt het verder mogelijk dat kennisinstituten en warmte-, co2- en energieleveranciers zich in glastuinbouwconcentratiegebieden kunnen vestigen.

Voorwaarde hierbij is dat de bedrijven wel aan de glastuinbouwsector zijn verbonden en deze sector versterken en verduurzamen.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer