200 miljoen euro verlies glasgroentesector

In de glasgroenteteelt verwacht slechts 47 procent van de ondernemers dit jaar een positief resultaat te halen. Dat was vorig jaar nog 53 procent, meldt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

200+miljoen+euro+verlies+glasgroentesector
© LTO Glaskracht Nederland

Het beeld in de sierteelt is rooskleuriger. Zo'n 80 procent van de snijbloemen- en potplantentelers boekt dit jaar naar verwachting een positief resultaat. Gemiddeld halen die telers een beter bedrijfsresultaat dan in 2013.

Van Ruiten noemde deze cijfers gisteren tijdens zijn inleiding op het GlastuinbouwEvent in Maarssen.

200 miljoen

Voor de glasgroentesector lijkt sprake van een negatieve spiraal, want van de afgelopen tien jaar waren er slechts twee winstgevend. Dit jaar loopt het gezamenlijk verlies van de telers op tot 200 miljoen euro.

Van Ruiten: 'De Russische importstop en de devaluatie van de roebel hebben grote invloed op de tuinbouw. Vooral de laatste jaren was de Russische afzetmarkt flink gegroeid met voor sommige telers een marktaandeel van twintig procent'.

McKinsey

Vanwege de slechte situatie heeft LTO Glaskracht met een aantal partijen bureau Mc Kinsey ingeschakeld om te werken aan versterking van de concurrentiekracht in de glasgroenteteelt.

'Ik roep u allen op dit traject actief te volgen en op te pakken als een kans', geeft de LTO Glaskracht Nederland-voorzitter aan

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer