Uiergezondheid Award voor drie bedrijven

Als waardering voor hun uiergezondheidsaanpak, kregen donderdag drie melkveebedrijven de Uiergezondheid Award uitgereikt tijdens het symposium Gezonde Melkveehouderij in het stadion van PEC Zwolle.

Uiergezondheid+Award+voor+drie+bedrijven
© GD Diergezondheid

Wil Peek, Henry en Anja Steverink en Arjan en Nicole Olink kregen de Awards uit handen van juryvoorzitter Christian Scherpenzeel namens het Uiergezondheids Award-team van GD.

Alle drie de winnaars hebben een nieuwe stal, twee van hen melken automatisch en twee hebben biobedding in de boxen liggen. Eigenlijk risicofactoren voor de uiergezondheid, maar deze veehouders weten sterk te scoren op tankcelgetal, percentage klinische mastitis én duurzaamheidskengetallen.

Succesfactoren

Henry en Anja Steverink uit Silvolde noemden hun strijd voor een betere uiergezondheid 'een gevecht tegen de onzichtbare vijand'. Het percentage klinische mastitis wisten zij van 40 procent terug te dringen naar 10 procent.

Met een nieuwe stal, melkrobots en een voerstrategie op conditie kregen ze grip op de uiergezondheid. 'Meer ventilatie in de stal en consequent werken', noemen ze als succesfactoren.

Automatisch melksysteem

Ook Arjan en Nicole Olink uit Valthermond melken met een automatisch melksysteem en maakten in hun nieuwe stal speciale aanpassingen om de uiergezondheid goed te houden. Zo krijgen de koeien tegen de droogstand apart rantsoen.

Verder is er een put achter de robot, zodat koeien gemakkelijk zijn te behandelen.

Verschil stieren

De koeien van Wil Peek uit IJsselstein kregen bijna een jaar geleden een nieuwe stal. Het percentage klinische mastitis daalde flink, terwijl het tankcelgetal keurig laag bleef.

Op de melktechniek is de melkveehouder heel kritisch en dat geldt ook voor de biobedding die hij in de boxen strooit. 'Het moet echt mooi droog zijn.' Daarbij krijgt uiergezondheid bij de stierkeuze volop aandacht. 'Er is veel verschil tussen stieren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer