‘Voorraadvorming kaas beperkt’

De voorraadvorming van kaas is tot nu toe beperkt gebleven. Dat stelt zuivelanalist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

René LuijmesDe geluiden over de kaasmarkt zijn dat de Russische boycot niet tot grote voorraden heeft geleid. ‘De meeste zuivelbedrijven waren in staat om de kaas die voor Rusland was bestemd, elders af te zetten’, zegt Osinga. Hij denkt dat dit toch gedeeltelijk in Rusland is gebeurd. ‘Via omwegen en omverpakken.’
Door de lagere roebel is import voor de Russen duurder geworden. ‘Het Duitse marktbureau ZMB berichtte dat de kaasvoorraden weer dalen’, vertelt de zuivelanalist.
In de Verenigde Staten waren de totale kaasvoorraden eind november 2014 2 procent groter dan een jaar eerder en ook 2 procent groter dan in oktober 2013. Dit betekent een ommekeer: de eerste stijging op jaarbasis in twaalf maanden.
‘Het gebeurt nooit dat de kaasvoorraad in november groter is dan in oktober. Vermoedelijk hebben de Amerikanen te kampen met de nadelen van een sterke dollar, die hun exportkansen verkleint. De botervoorraad was eind november echter 17 procent kleiner dan twaalf maanden eerder’, zegt Osinga.
Europa heeft weinig officiële informatie over voorraden. De Europese Unie biedt sinds augustus vergoedingen voor particuliere opslag. Tot en met 2 januari is 22.394 ton boter - aangevraagd - in opslag. Voor mager melkpoeder is dit 17.342 ton voor opslag. ‘Dat zijn geen schokkende hoeveelheden. Tot nu toe hebben industrie en handel zich gered met de marktsituatie’, aldus Osinga.
Dat lag in augustus anders voor kaas. Kort na de afkondiging van de Russische boycot werd 100.803 ton aangemeld. Hiervan kwam 84.000 ton uit Italië, dat nauwelijks kaas naar Rusland exporteerde. Daardoor werd de regeling voor kaas snel gesloten. ‘Het is tot nu toe onduidelijk voor hoeveel particuliere opslag kaas nu werkelijk contracten zijn afgesloten.’
De prijs van spotmelk liep in Nederland eind 2014 op, terwijl deze meestal rond die tijd daalt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer