Vergroening met Veldleeuwerik

Het pakket van Stichting Veldleeuwerik biedt akkerbouwers voordelen bij de invulling van de vergroening in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De Europese Commissie moet het pakket nog wel goedkeuren. Dit wordt medio maart verwacht.

Han ReindsenUit het definitieve Veldleeuwerikpakket blijkt dat bij het gebruik van vanggewassen niet de eis geldt dat het gewas tien weken moet staan. Dat aspect is onder andere van belang voor graantelers in het Groningse Oldambt die in september alweer tarwe willen zaaien.
‘De tienwekeneis is problematisch bij het inzetten van vanggewassen op zware klei, terwijl deze weinig bijdraagt aan de vergroening. In het Oldambt staat tien à elf maanden per jaar een gewas op het land. Wat is er qua vergroening nu beter voor de bodem dan graan’, zegt akkerbouwer Lenus Hamster uit Nieuwolda.
Bij de aanleg van een beheerde akkerrand geldt geen minimale breedte van 3 meter en geen maximum van 6 meter. Bij het Veldleeuwerikpakket is de minimale breedte 1 meter en de maximale breedte 20 meter. Zo zijn ook overhoeken en/of geren gemakkelijk voor een beheerde akkerrand te gebruiken.
Eerder werd al duidelijk dat de beheerde akkerrand binnen Veldleeuwerik niet ten minste 30 procent hoeft uit te maken van de gewogen oppervlakte van het totale pakket. Het is ook niet nodig om minstens 50 procent van de aangelegde akkerranden de winter over te laten blijven of meerjarig te laten staan.
Soja telt bij het Veldleeuwerikpakket mee als vergroeningsgewas. Belangrijk is ook dat akkerbouwers bij het Veldleeuwerikpakket vrij zijn om binnen de kaders van de regeling zonder beperkingen van arealen te stapelen om aan de totale vergroening te voldoen.
‘Het Veldleeuwerikpakket is van belang voor veel akkerbouwers. Daarnaast is het ook goed voor Stichting Veldleeuwerik zelf. Het geeft ons status binnen het GLB. Ik verwacht dat de animo voor de systematiek van Veldleeuwerik zal toenemen’, zegt Martijn Buijsse van Stichting Veldleeuwerik. Op dit moment gaat het om zo’n vierhonderd deelnemers.

Vertrouwen

De totstandkoming van het Veldleeuwerikpakket is een langdurig proces geweest, geeft Buijsse aan. ‘We hebben onder andere overleg gehad met het ministerie van Economische Zaken over hoe een equivalent pakket eruit zou moeten zien. Brussel heeft ons alleen drie vragen gesteld ter verduidelijking. Dit proces geeft ons vertrouwen dat het goed komt met het pakket, maar we moeten nog wel wachten op een definitief besluit.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer