Statenverkiezingen

Politieke partijen maken zich op voor de Statenverkiezingen van half maart. Landelijk verbinden de kopstukken zich aan de provinciale campagnes, en in de regio presenteren de partijen deze dagen hun programma’s en campagnemotto en zien we kandidaat-Statenleden vaker in de media en in de winkelstraten verschijnen. Er is nog een week of zes, zeven te gaan om bij de stemgerechtigden profiel te krijgen en hen te motiveren te gaan stemmen.
Een eerste snelle blik leert dat werkgelegenheid en economie waarschijnlijk de belangrijkste regionale thema’s zullen worden tijdens de campagne. Daarmee staan welzijn en welvaart, en bewust in die volgorde, voor de inwoners van de eigen provincie op de politieke agenda.
Provinciebesturen hebben op het eerste oog weinig directe invloed op de economie. Ze kunnen geen financiële politiek voeren of de export bevorderen en gaan niet over uitkeringen en pensioenen. Ook de middelen om werkgelegenheidsprogramma’s uit te rollen zijn beperkt.
Maar de invloed van provinciebesturen op de ruimte om te kunnen ondernemen is behoorlijk groot. Het provinciaal ruimtelijk beleid bepaalt in hoge mate de ruimte die gemeenten kunnen geven aan ondernemers. En die ruimte, en dat is niet alleen fysieke ruimte, is voor ondernemers essentieel om te kunnen vernieuwen en te kunnen ontwikkelen. Dat zit ook in vertrouwen.
Vier jaar geleden was de discussie over megastallen hét thema en plaatsten veel partijen de veehouderij in een negatief frame. Dat zal deze keer niet gebeuren en dat is ook terecht. Voor economie en werkgelegenheid zijn de land- en tuinbouw en de verwerkende bedrijven erg belangrijk. Tienduizenden mensen verdienen direct of indirect hun boterham aan de agrarische sector. Boeren en tuinders, de voedselverwerkers en retailers, de kassen- en stallenbouwers, de toeleveranciers en het onderwijs zijn bij elkaar opgeteld grote werkgevers.
De agrarische sector, de snelst verduurzamende sector in de economie, is een factor van belang en verdient ruimte en vertrouwen om te kunnen ondernemen. Ik ben benieuwd of de campagneleiders zich in positieve zin willen verbinden met de land- en tuinbouw. Daar is alle reden voor.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer