Omgevingsdialoog

In vergelijking met het verleden is de afstand tot het agrarisch bedrijf toegenomen. De bedrijfsvoering is ondoorzichtig en ontoegankelijk. Onbekend maakt onbemind.

Bas KolkmanDit heeft tot gevolg dat ontwikkelingen bij agrarische bedrijven, vooral veehouderijen, vaak met argusogen worden gevolgd en kunnen leiden tot ongerustheid of zelfs protest. Hoe verkleint u de afstand? Wat moet u doen om de omgeving mee te krijgen? Met andere woorden: hoe voert u een omgevingsdialoog?
Kernwoorden zijn participatie en communicatie. Vanzelfsprekend is het van belang om actief als buurman of -vrouw naar buiten te treden en mee te doen. Toon interesse en zoek de verbindende factor. Neem bij nieuwe ontwikkelingen een open houding aan, informeer buren tijdig en vraag ze wat ze van de plannen vinden. Op deze manier ontstaat een relatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen en begrip.
De mogelijkheden om te communiceren en te participeren zijn eindeloos: nieuwsbrief, rondleiding, informatiebijeenkomst, kijkdagen, keukentafelgesprekken… alles kan. Belangrijk is een vorm te kiezen die past bij uw bedrijf en u als ondernemer en persoon.
Elke situatie is anders. Dé oplossing bestaat daarom niet. Houd rekening met ervaringen uit het verleden, pols uw buren en geef hun ruimte om hun mening te ventileren. Schiet niet in de verdediging, maar wees creatief en zoek de verbinding. Een oplossing is ook niet altijd voorhanden. Dan is het zaak om redelijk en duidelijk te blijven en uiteindelijk de tegenstelling te aanvaarden.
De rol van een adviseur in de omgevingsdialoog is beperkt. Op de achtergrond kan Rombou het proces begeleiden, meeluisteren, meepraten en rapporteren. Om het vertrouwen te winnen moet u het echter zelf doen: communiceren en participeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer