Milieu gaat voor bij muizen

Den Haag - Bij de muizenplaag in Zuidwest-Friesland krijgt het milieu voorrang op de economische gevolgen voor ondernemers. Dat stellen VVD en CDA in vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ en Wilma Mansveld van I&M.

Het beleid van het kabinet richt zich op het voorkomen van uitspoeling van nutriënten. Dit was een van de redenen waarom Dijksma een ontheffing op het scheurverbod afwees.
Tweede Kamerleden Helma Lodders en Aukje de Vries van de VVD en Jaco Geurts en Sander de Rouwe van het CDA vragen de staatssecretarissen welke concrete maatregelen ze nemen om de plaag te stoppen.
Ook vragen zij om een toelichting waarom in het vijfde actieprogramma Nitraatlijn alleen schade door emelten is ingebracht en de muizenschade niet. Bovendien willen ze weten of de politiek heeft gekeken naar de gevolgen die muizenschade kan hebben voor de uitspoeling van nutriënten.
De partijen zijn ook benieuwd naar de gevolgen voor weidegang en voerderkwaliteit van de percelen die in 2015 worden ingekuild.

Actiedag

Het actiecomité van boeren houdt in samenwerking met LTO Noord maandag een actiedag in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen. Voor de ochtendsessie zijn politici uit Friesland, Den Haag en het Europees Parlement uitgenodigd, ‘s middags is er een bijeenkomst voor boeren en andere belangstellenden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer