Hoop!

Zolang als ik deze column mag schrijven, schrijf ik ook al over de moeilijke tijd binnen de glasgroente.
Over het feit dat onze producten nog steeds te weinig opbrengen. Dat er te veel product is binnen Europa. Dat Spanje een steeds groter wordende concurrent is en dat de regels van de EU niet altijd in het voordeel zijn van ons.
Ook schreef ik regelmatig over een bepaalde bewustwording bij de consument over waardering van het Nederlandse product.
Je zou toch denken dat als het allemaal dan niets opbrengt en we leven al jaren in het verlies dat mensen dan uiteindelijk een keer stoppen met produceren. En toch gebeurt dat niet.
Ten eerste omdat heel veel tuinders natuurlijk geen keus hebben. Maar belangrijker: we geloven allemaal in een betere toekomst.
Het is wel vaker slecht geweest en er tot nu toe kwam er altijd weer een betere tijd. Hoop is iets wat de boventoon voert en elk jaar is weer een nieuw jaar met kansen en mogelijkheden.
Over hoe het verder moet binnen de glastuinbouw zijn de meningen verdeeld. Er zijn minder wegen naar Rome dan meningen van glastuinders over hoe het nu verder moet.
Dit jaar is er voor het eerst vanuit de LTO een groot onafhankelijk onderzoek geweest van McKinsey. Hieruit blijkt dat alleen met gezamenlijke inzet op meerdere fronten de glasgroentesector de toenemende internationale concurrentie het hoofd kan bieden. Voordat dit mogelijk is, zal de sector eerst haar cultuur moeten veranderen om daadwerkelijk te kunnen samenwerken.
Het blijkt dat de sector onder druk staat door een veelheid aan factoren: moeilijke afzetmarkten, toegenomen concurrentie en een ongunstige marktstructuur. Er is een toename van buitenlandse concurrentie en er dreigt betreding van markten waarin Nederland van oudsher sterk is.
Verder, en dat is niet de minst belangrijke, is de productie harder gegroeid dan de Europese consumptie.
Dit onderzoek wordt volgend jaar voortgezet en men hoopt dat er dan een plan op tafel komt dat breed gedragen kan worden binnen de sector.
Ik hoop het ook. Dat we met dit onderzoek alle neuzen dezelfde kant op krijgen en dat we coöperatief de wereld kunnen laten zien wat een mooi product wij maken en dat dat niet ondergewaardeerd mag worden.
Tot die tijd blijven we ploeteren om ons hoofd boven water te houden en verzinnen we van alles om straks de mooie jaren ook mee te kunnen maken.

Inge de Vries

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer