LTO+Noord+tegen+peilbesluit+Middelblok
Nieuws
© Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

LTO Noord tegen peilbesluit Middelblok

LTO Noord heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard om de waterpeilen in peilgebied Middelblok bij Gouderak vast te stellen op 2,53 tot 2,48 meter onder NAP.

Volgens LTO Noord gaat het waterschap bij de vaststelling voorbij aan het feit dat het overgrote deel agrarisch is. Bijna 55 procent wordt agrarisch gebruikt. Daarnaast is circa 37 procent dat ooit beoogd was voor natuur, ook nog in agrarisch gebruik.

Er moeten dan ook 'landbouwkundige peilbesluiten' worden genomen, stelt LTO Noord. 'Er kan niet vooruitgelopen worden op mogelijke toekomstige ontwikkelingen in het peilgebied.'

Overschatting

LTO Noord vindt dat Schieland en de Krimpenerwaard het agrarische gebruik in het peilgebied onderschat en de natuuropgave overschat.

In de gebiedsovereenkomst voor de Krimpenerwaard is beschreven dat voor het gebied, naast landbouw, ook andere 'mogelijke ontwikkelingsrichtingen' zijn opgenomen. LTO Noord vindt dat hierop niet vooruitgelopen moet worden.

Omkeerbaar

Het waterschap geeft aan dat ze geen onomkeerbare maatregelen wil treffen. 'Dat hoeft ook niet', stelt LTO Noord in een beroep tegen het besluit. 'Het verlagen van het waterpeil is omkeerbaar.'

Ook is de schade die op lange termijn ontstaat aan funderingen in Gouderak, oplosbaar en te voorkomen, aldus LTO Noord. 'Namelijk door Gouderak te isoleren. Het niet meenemen van deze mogelijkheid in de afwegingen is een ernstige tekortkoming.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer