%27Hoog+tijd+voor+evaluatie+vogelgriep%27
Nieuws
© NVT

'Hoog tijd voor evaluatie vogelgriep'

Nu het vredestijd is, moeten de maatregelen rond vogelgriep goed tegen het licht worden gehouden. Dat kwam maandagavond naar voren tijdens een pluimveebijeenkomst van ZLTO in Den Bosch.

In oorlogstijd is het lastig onderhandelen en heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) weinig oren naar eventuele versoepelingen, vertelden verschillende ondernemers tijdens de discussie.

Voorzitter Hugo Bens van ZLTO-vakgroep Pluimveehouderij benadrukte: 'Als EZ doe je het ook niet gemakkelijk goed. Stel dat je kiest voor bepaalde maatregelen, waarbij het virus fors verder uitbreekt, dan doe je het niet goed. Als de maatregelen succesvol zijn, dan hadden ze achteraf gezien soepeler gekund.'

Draaiboeken

Voorzitter Jan Verhoijsen van de klankbordgroep Vleesveehouderij: 'Maar je maakt in vredestrijd draaiboeken en die worden vervolgens aan de kant gezet, zo lijkt het wel.'

Volgens voorzitter Eric Hubers van vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP wil het ministerie van Economische Zaken een ramp, zoals in 2003, voorkomen. 'Toen waren de gevolgen enorm.'

Afvoeren vleeskuikens

Verhoijsen uitte met name kritiek omdat het ministerie aanvankelijk weinig oor had voor knelpunten, zoals het afvoeren van vleeskuikens uit Zuidoost-Nederland via corridors.

'In deze regio was veel te weinig slachtcapaciteit. Ook was er weinig aandacht voor de opzet van eendagskuikens. Op zich veilige punten', aldus Verhoijsen.

Aankaarten

De pluimveevleesvoorman benadrukte daarbij dat er nog nooit een vleeskuiken vogelgriep heeft opgelopen. Hij vraagt hier aandacht voor bij de evaluatie die nog komt.

Hierin kreeg hij bijval van voorzitter Arjan Stegeman van de Deskundigengroepen Dierziekten. 'Om die ruimte te krijgen hebben jullie de wetenschap aan jullie zijde,' benadrukte hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer