China+wil+verdubbeling+aardappelareaal
Nieuws
© agriterra

China wil verdubbeling aardappelareaal

De Chinese overheid spreekt de wens uit dat het aardappelareaal in eigen land de komende jaren wordt verdubbeld van 5 miljoen tot 10 miljoen hectare.

De viceminister van landbouw Yu Xinrong heeft dit onlangs gezegd op een bijeenkomst over de voedselvoorziening in China. Dit blijkt uit een bericht van de Belgische website Chinasquare.

De aardappel moet in China uitgroeien tot vierde gewas op de ranglijst van bronnen voor basisvoedsel na rijst, tarwe en maïs.

Watergebruik

De voorkeur van de overheid gaat uit naar aardappel vanwege het beperkte watergebruik tijdens de teelt, vooral ten opzichte van rijst.

De verwachting is dat de vraag naar voedsel in China tot 2020 zal toenemen met 50 miljard kilo. De aardappel geldt nu in China nog vooral als groente en als voedselbron voor de armere bevolking in het noordwesten van het land.

Druk op importbehoefte

Naast een groter areaal wil de Chinese overheid dat de hectareopbrengst van aardappelen toeneemt tot gemiddeld 30 ton. De hogere binnenlandse productie van aardappelen moet de druk op de importbehoefte van onder meer maïs en tarwe verminderen.

China is nu al verantwoordelijk voor 22 procent van de wereldproductie aan aardappelen. De gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking is 32 kilo per jaar.

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer