‘Te hoge welzijnseis gevaarlijk’

Varkens- en pluimveehouders moeten een eerlijke boterham kunnen verdienen en zich kunnen onderscheiden met verbeterd dierenwelzijn. Dat bleek deze week uit uitspraken van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.

Arno de Snoo en Ilona LesscherDe staatssecretaris noemt het een zorgelijke zaak dat het aantal kiloknallers in supermarkten stijgt. In reactie op een onderzoek van de stichting Wakker Dier zegt zij dat het stunten met vlees moet worden uitgebannen.
Stunten met vleesprijzen doet geen recht aan de boer, die een eerlijke prijs verdient, vindt Dijksma. ‘Bovendien remt het ons in de activiteiten die we op het gebied van dierenwelzijn ontwikkelen en waarmee Nederland zich als land kan onderscheiden. Dat is zonde’, stelt de staatssecretaris.
‘Ik zal blijven hameren op het verduurzamen van de vleesproductie in overleg met de supermarkten.’

Minder interessant

Keerzijde in de discussie is, zo geeft Dijksma aan, dat het uiteindelijk wel de consument is die de doorslag geeft. Koopt de consument geen kiloknallers en is die bereid meer te betalen voor een stukje vlees, dan worden kiloknallers voor supermarkten sneller minder interessant.
Wakker Dier onderzoekt sinds 2011 de aanbiedingen van de grootste acht supermarkten in hun reclamefolders en online. In totaal werden de afgelopen vier jaar meer dan 14.000 aanbiedingen met vlees geanalyseerd. Daaruit blijkt dat er in 2014 19 procent meer kiloknallers werden verkocht dan in 2013.
Volgens Wakker Dier is dat niet in overeenstemming met de afspraken die met het kabinet zijn gemaakt over het stimuleren van diervriendelijk vlees. De actiegroep komt daarom met nieuwe acties bij supermarkten die kiloknallers in de schappen blijven houden.
Wakker Dier spreekt van ‘kilo-knaller’ wanneer de kiloprijs van het vlees lager is dan 4,12 euro.

Geen bestaansrecht

Als de politiek de standaard voor dierenwelzijn te hoog legt, wordt het voor ondernemers moeilijker om zich te onderscheiden. LTO-voorman Siem Jan Schenk zei woensdagavond in Wageningen dat initiatieven als ‘Kip van Morgen’ en ‘Varken van Morgen’ geen bestaansrecht meer hebben als de dierenwelzijnstandaards te hoog worden gezet.
Van individuele ondernemers kan niet verwacht worden dat zij zich bezighouden met grote mondiale vraagstukken zoals voedsel-zekerheid, vindt Schenk. ‘Ondernemers moeten doen waar ze goed in zijn en wat bij hen past.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer