Aanbod+%27Kip+van+morgen%27+bundelen
© Marcel Bekken

Aanbod 'Kip van morgen' bundelen

Vleeskuikenhouders willen zelf de regie houden bij 'Kip van morgen'. Ze gaan daarom het aanbod bundelen. Of dat gaat in de vorm van bijvoorbeeld een producentenorganisatie, coöperatie of stichting wordt de komende weken onderzocht.

Dat is de uitkomst van het ondernemersoverleg dat op initiatief van de vakgroep pluimveehouderij LTO/NOP dinsdag in Wijchen. Een kleine twintig ondernemers vormden daar met elkaar een denktank om te discussiëren over het verdienmodel.

Wantrouwen

Uit de reacties blijkt dat vleeskuikenhouders weinig vertrouwen hebben in retail en slachterijen. 'De retail zegt dat ze de ambitie heeft om inlands vlees te verkopen', merkte Eric Hubers, voorzitter van de LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij op. 'Maar je kunt er op wachten dat ze 'Kip van morgen' uit het buitenland halen', was een reactie uit de zaal.

'Supermarkten zullen altijd global sourcing doen. Geld stuurt altijd', vult een collega vleeskuikenhouder aan. Hubers: 'Dus we moeten het zo inrichten dat het voor het buitenland moeilijker is om aan de specificaties te voldoen.'

Niks doen geen optie

Een goede modus vinden voor het verdienmodel is een lastig, concludeerden de ondernemers die kritisch zijn over de haalbaarheid van Kip van morgen.

'Maar het komt er hoe dan ook en niks doen is geen optie. We moeten de regie naar ons toe trekken', klonk het vanuit de zaal in Wijchen. Komende weken onderzoekt de werkgroep in welke vorm dat het beste kan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer