‘Marktinfo belangrijker’

Volgens voorzitter Jorrit Jorritsma van ZuivelNL wordt marktinformatie over melkprijzen steeds belangrijker voor de melkveehouder. ‘Er is nog te veel schimmigheid in het voorspellen van de zuivelmarkt.’

Jorritsma verwacht dat 2015 een boeiend en bijzonder jaar gaat worden. Melkveehouders vragen zich af hoe het verder gaat en hoe lang de lage melkprijzen aanhouden, ook van-wege de liquiditeit van hun bedrijf.
‘Het verdwijnen van het melkquotum biedt nieuwe kansen en perspectieven’, stelt de voorzitter. Volgens hem wordt marktinformatie steeds belangrijker voor de melkveehouder in een quotumloos tijdperk. Er zit nog veel schimmigheid in het voorspellen van de zuivelmarkt. Er is te weinig kennis opgebouwd. Na 2007 is de marktondersteuning vanuit de EU afgebouwd.
‘Door het keurslijf van de quotering waren we misschien niet goed in staat om te voorspellen hoe de markt zich gaat verhouden. Ook hebben we onvoldoende kennis opgebouwd.’

Beter op inspelen

Jorritsma geeft aan dat voorspelbare zaken qua vraag en aanbod beter bij de - te verwachten - melkprijzen zijn mee te nemen, zodat veehouders daar beter op in kunnen spelen. Hij denkt aan het gebruik van statistische technieken om de melkmarkt beter te kunnen voorspellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer