Limburg investeert in landbouw

Maastricht - De provincie Limburg heeft dit jaar ruim 5 miljoen euro gereserveerd voor vernieuwende projecten in de land- en tuinbouw.

Herman MertensHet stimuleringspakket omvat vijf pijlers: structuurversterking, innovatie, milieuvriendelijke productiewijzen, communicatie en dialoog met de directe omgeving. Op die thema’s kunnen agrarische ondernemers met voorstellen komen.
De stimuleringsmaatregelen passen in de visie van de provincie dat vernieuwing en agrarische bedrijfsontwikkeling de beste garantie zijn voor de kwaliteit van het platteland.
‘We willen met de financiële steun de ontwikkeling van het platteland kracht bijzetten’, zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. ‘Het is essentieel dat boeren en tuinders zich kunnen ontwikkelen en dat recreanten, bewoners en toeristen met veel plezier buiten kunnen vertoeven. Dit is een samenspel dat innovatie steunt en duurzaamheid bevordert.’
LLTB-voorzitter Léon Faassen is ingenomen met de inzet van de provincie. ‘Het laat zien dat de provincie Limburg de sector van groot belang vindt en ondersteunt naar de toekomst toe.’ Wel geeft hij aan dat op termijn de regeling nog aanpassing behoeft. Als voorbeeld noemt hij de uitrol van maatregelen bij de tuinbouw, die nu nog niet is meegenomen.

Economische motor

De gedeputeerde voert aan dat de land- en tuinbouw van groot belang is voor onze provincie. ‘De sector is een economische motor van formaat. Nederland geldt immers als de op één na grootste exporteur van vers voedsel in de wereld. Limburg speelt daar een belangrijke rol in’, aldus Van der Broeck.
Het zijn vooral de agrarische ondernemers zelf die aan zet zijn. Van der Broeck: ‘Wij gaan de boeren en tuinders daarbij helpen en hebben besloten niet te wachten op Europese cofinanciering. We gaan zelf alvast aan de slag in de regio, zodat deze economische motor gesmeerd loopt en nog meer toeren kan gaan maken. Ik verwacht hier veel van.’

Eigen bijdrage

Van de ondernemer wordt zelf een eigen bijdrage gevraagd. Die bedraagt in vrijwel alle gevallen 50 procent. Ook zijn de subsidies per onderdeel aan een maximum gekoppeld.
Via de Subsidieverordening Inrichting Landelijk Gebied (SILG) kunnen agrariërs aanspraak maken op een subsidie. Zo is financiering beschikbaar voor herverkaveling, innovatieadvies, ondersteuning van ondernemersgroepen en studies naar nieuwe verdienmodellen.
Aanvragen kunnen worden ingediend via bit.ly/silg2015. Daar is ook de volledige verordening en een lijst met in aanmerking komende projecten te vinden. LLTB-leden die interesse hebben kunnen contact opnemen met Harrie Deckers, hdeckers@lltb.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer