Leveringsplicht bij suikerbieten

Telers van suikerbieten krijgen vanaf 2017 te maken met een leveringsplicht van 85 procent. De invoering heeft te maken met het vervallen van de Europese minimumprijs.

Han ReindsenSuiker Unie wil zich met de leveringsplicht verzekeren van aanvoer van voldoende grondstof. Een lid krijgt de plicht om 85 procent van de leveringsruimte daadwerkelijk te leveren. Suiker Unie vindt een dergelijk systeem belangrijk als over enkele jaren de bietenprijs onder invloed komt van de wereldmarktprijs.
In 2017 vervalt naast de quotering de Europese minimumbietenprijs van 26,29 euro per ton bieten. Telers moeten vanaf dat moment rekening houden met meer fluctuerende bietenprijzen. Onder invloed van de wereldmarktprijs krijgen telers te maken met hoge en lage prijzen.
‘Met een leveringsplicht van 85 procent willen we voorkomen dat Suiker Unie bij lage prijzen te maken krijgt met te weinig bieten. Bij een korte campagne moeten we de vaste kosten verdelen over minder bieten’, legde ledenraadslid Jaap Smid woensdag uit op een telersvergadering van Suiker Unie in Uithuizen.
Bij calamiteiten kunnen telers ontheffing van de leveringsplicht aanvragen bij de raad van beheer. ‘Bijvoorbeeld bij wateroverlast zoals afgelopen jaar in Zuid-Drenthe’, zegt Smid. ‘Normaal gesproken zullen de telers met elkaar de 85 procent wel halen.’
De ledenraad had lang kunnen discussiëren over de vraag of de leveringsplicht 80, 85 of 90 procent had moeten zijn. Smid vindt dat niet zo zinvol. Het gaat om de grondstofzekerheid. Om dezelfde reden is het niet mogelijk om zonder enige vorm van quotering te werken. Suiker Unie voert daarom vanaf 2017 een systeem van ledenleveringsbewijzen in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer