Eerste column: een uitdaging

Aan het begin van dit nieuwe jaar is aan mij de uitdaging een nieuwe column te schrijven. Velen wagen zich aan de voorspelling hoe 2015 gaat verlopen, zoals ook is gebeurd in AgriVisie 2015, die in december in de bus kwam.
Als we alle visies van een jaar geleden erbij pakken - we konden 2014 met een gerust hart ingaan omdat dat jaar structureel hogere landbouwprijzen door hogere welvaart en groeiende wereldbevolking zou brengen - blijkt hoe anders het is gelopen.
Niemand heeft toen een visie gegeven over de huidige stand van zaken, zoals over de hele breedte fors lagere prijzen, extreme bietenopbrengsten, grenzen die zomaar worden gesloten en residuen van glyfosaat die in het lichaam van Amerikanen veel hoger zijn dan bij Europeanen.
Een jaar blijkt net als het weer moeilijk voorspelbaar. Toch wil ik met u naar 2015 kijken. Ik denk dat we een enerverend jaar tegemoet gaan, waarbij een aantal zaken al bekend is. Per 1 april is de afschaffing van het melkquotum. Onlangs was ik in Ierland waar de melkproductie zonder mestdruk eenvoudig met 50 tot 100 procent verhoogd kan worden en de kostprijs (lang groeiseizoen) laag te houden is. Dit zal Europees gezien effect hebben op de vraag naar veevoer, dus op akkerbouwproducten.
De grens met Rusland is nu dicht. Hoe lang nog? Er komen verkiezingen in maart. De aardappelprijzen zijn op een dieptepunt. Die kunnen alleen maar omhooggaan, zou je denken. Supermarkten zullen hun inkoopmacht verder willen vergroten. Zo heb ik een aantal zaken genoemd die een rol gaan spelen in de afzet van ons product, daarbij nog opgeteld de onzekere factor van het weer wereldwijd.
Als we naar de verdere toekomst kijken met afschaffing van alle quota’s, dan durf ik te voorspellen dat onze prijzen meer gaan schommelen. We zullen meer dan voorheen zelf deze risico’s moeten inschatten en afschermen. We zullen meer tijd moeten steken in contact met onze afnemers. We zullen dichter bij onze coöperaties en handelshuizen moeten staan om een doorkijk richting consument te hebben, want wie achter de kudde aan blijft lopen, komt dieper in de stront terecht.
Ik wens u allen een enerverend teeltjaar toe met een goede gezondheid en ik kijk alweer uit naar de AgriVisie voor 2016.

Kees Antuma

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer