Schreijer: laat het kalf niet verdrinken

De Nederlandse kalverhouderij staat voor zware tijden. Dat zegt de Nederlandse CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik in haar blog in Nieuwe Oogst.

Schreijer%3A+laat+het+kalf+niet+verdrinken
© Europees Parlement

In aanloop naar de afschaffing van het quotum worden er steeds meer kalveren geboren, zegt Schreijer. 'Ongeveer 30 procent van die kalveren wordt gebruikt ter vervanging van de melkveestapel. Bijna 70 procent komt terecht in de vleesveesector, waaronder de kalverhouderij. Het gevolg is een enorm overaanbod aan kalveren.'

Daarbij zorgt de opheffing van het productschap voor Vee en Vlees is ook de financiering van Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) onder druk komen te staan. Dat kan leiden tot een goede exportpositie, vindt Schreijer.

Onvoldoende

De Nederlandse Europarlementariër vindt dat de 10 miljoen euro die staatssecretaris Dijksma heeft voor de kalversector, onvoldoende is.

'Er meer moeten gebeuren om de kalverhouderij draaiende te houden. Zo zal er moeten worden bezuinigd in de keten zelf. Sommige kalverhouders hebben daarom al gepleit voor een tijdelijke stop op de aanvoer van lichtere vaarskalveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer