‘Boeren ploegen recht maar vergeten afzet’

Agrarische ondernemers zouden meer aandacht moeten besteden aan hun afzetstrategie. Dat stelde Kees Maas, akkerbouwer en directeur van DCA, tijdens de Agrifirm Jongerendag die gisteren plaatsvond.

%E2%80%98Boeren+ploegen+recht+maar+vergeten+afzet%E2%80%99
© Landpixel

Boeren zijn 80 procent van hun tijd uitvoerend bezig, hield Maas de jonge boeren voor. ‘De tijd op het bedrijf wordt besteed aan ploegen, spuiten, onderhouden van machines enzovoort. Maar weinig tijd wordt besteed aan hoe we de beste prijs voor onze producten kunnen krijgen.’

Het sturen op kostprijs heeft grenzen, vindt Maas. 'Er komt een punt dat de kostprijs niet lager kan. Ondernemers kunnen zich beter richten op een goede cashflow op hun bedrijf.’

Risico

Volgens Maas nemen de prijsschommelingen op agrarische markten alleen maar toe. Jonge ondernemers moeten daar rekening mee houden en risicomanagement in hun bedrijfsvoering opnemen.

Daarbij hoort onder meer rente vastzetten op kapitaalgoederen, leningen aflossen en opbouwen van financiele reserves. Maas waarschuwde de jonge boeren voor te snelle groei van het bedrijf en maande hen voorzichtig te zijn met grote grondaankoop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer