Toename+kiloknallers+in+strijd+met+afspraak
Nieuws
© Twan Wiermans

Toename kiloknallers in strijd met afspraak

Supermarkten stunten steeds vaker met goedkoop vlees. Het aantal kiloknallers in supermarkten steeg vorig jaar met 19 procent. Dat is niet volgens de afspraken die met het kabinet zijn gemaakt, stelt de stichting Wakker Dier woensdag.

De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat hiermee de maat vol is en kondigt acties aan bij supermarkten die kiloknallers blijven aanbieden.

Een kiloknaller is vlees met een kiloprijs van minder dan 4,12 euro.

CBL

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat in een reactie weten dat er nooit afspraken zijn gemaakt over het aanbiedingen- en prijsbeleid van supermarkten. Wel zijn er afspraken gemaakt over het duurzamer maken van varkensvlees.

Onderzoek

Wakker Dier onderzoekt sinds 2011 de aanbiedingen van de acht grootste supermarkten. De eerste jaren daalde het aantal kiloknallers licht tot 266 in 2013.
Maar in 2014 steeg het aantal weer tot 316, een stijging van 19 procent, aldus Wakker Dier.

Volgens de dierenorganisatie stunten de supermarkten C1000 en Emté het meest met vleesaanbiedingen. Albert Heijn en C1000 stunten het vaakst met plofkip.

Meer aanbiedingen

Wakker Dier constateert ook dat er vorig jaar meer aanbiedingen waren van vlees zonder welzijnskeurmerk. Het aantal aanbiedingen van biologisch vlees en ander vlees met een keurmerk daalde juist.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer