Nieuwe Europese regels voor etiketten

Etiketten op voedingsmiddelen in bijvoorbeeld supermarketen moeten vanaf zaterdag duidelijk te lezen zijn en heldere informatie bevatten over herkomsten en allergieën.

Nieuwe+Europese+regels+voor+etiketten
© WUR

Letters van ingrediënten op producten in de supermarkt mogen niet meer piepklein zijn. De herkomst van vlees en vis moet duidelijk zijn weergegeven. En stoffen die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken moeten duidelijk op de verpakking vermeld worden.

Klanten voorlichten

Dat en meer staat in de nieuwe Europese regels voor etiketten die zaterdag van kracht worden. Ook cateraars, slagerijen, restaurants en zorginstellingen moeten hun klanten helder kunnen voorlichten over ingrediënten die een allergische reactie kunnen zorgen.

De Consumentenbond is blij dat de regels eindelijk zijn ingevoerd. De besluitvorming hierover in Brussel dateert al uit 2011. Veel verpakkingen in de supermarkt zijn afgelopen jaren al aangepast. Maar nog niet alle etiketten zijn op orde, aldus de belangenorganisatie.

Streng toezicht

'De wet ligt al drie jaar klaar, maar wordt nu pas van kracht zodat fabrikanten de gelegenheid hadden om hun systemen en etiketten geleidelijk aan te passen', zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

'We gaan er dan ook van uit dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) direct vanaf het begin streng toezicht houdt. Er is geen enkel excuus om niet per 13 december aan alle nieuwe eisen te voldoen.'

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer