Duitse+grootgrutter+Edeka+nog+machtiger
Nieuws
© Edeka

Duitse grootgrutter Edeka nog machtiger

Duitslands grootste supermarktonderneming Edeka neemt ruim 450 filialen van concurrent Tengelmann over. Dat is vandaag bekend gemaakt.

Het gaat om supermarkten onder de naam Kaiser’s Tengelmann met een jaaromzet van 1,8 miljard euro. De Duitse handelsonderneming Tengelmann trekt zich helemaal terug uit de detailhandel.

Marktleider

Edeka heeft nu al 4.100 filialen met een jaaromzet van ruim 7,8 miljard euro. De overname van alle winkels van Spar en Netto Marken-Discount maakte Edeka negen jaar geleden tot marktleider in Duitsland.

Het is niet zeker dat de Duitse mededingingsautoriteit zomaar instemt met de overname. Kortgeleden is bekend gemaakt dat juist aankopen door grote supermarktconcerns als Edeka en Rewe extra kritisch beoordeeld zullen worden.

Zorgen bij boeren

Die houding heeft te maken met de snelle schaalvergroting in de Duitse supermarktwereld. Onder meer boerenorganisatie DBV verzet zich tegen concentratie van de marktmacht bij vijf grote supermarktketens.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer