Minder luxe voer voor lichte big

Het kan interessant zijn om vleesvarkens van biggen met een lage genetische aanleg en geboortegewicht onder de 1350 gram een minder luxe voer te verstrekken. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd op Varkens Innovatie Centrum Sterksel.

Minder+luxe+voer+voor+lichte+big
© Nieuwe Oogst

Onderzocht is of de technische en financiële resultaten van vleesvarkens (kruisingstype Tempo-beer x (NL * Y) zeug) zijn te verbeteren door HH dieren (hoge genetische aanleg en geboortegewicht hoger dan 1.350 gram) een luxer voer te verstrekken tijdens de vleesvarkensfase.

LL dieren kregen een minder luxe voer. Omdat in de praktijk de LL vleesvarkens juist vaak een luxer voer krijgen, is deze behandeling ook meegenomen in het onderzoek.

Luxer voer hield in dat het tussenvoer en eindvoer 10 procent meer darmverteerbare aminozuren bevatten dan het controlevoer.

Minder luxe voer hield in dat het startvoer, tussenvoer en eindvoer 5 procent minder darmverteerbare aminozuren bevatten dan het controlevoer.

Hogere opname

Uit onderzoek komt naar voren dat HH biggen en vleesvarkens meer voer opnemen en sneller groeien dan LL biggen en vleesvarkens.

Het financiële resultaat per afgeleverde big ligt bij de HH biggen 3,40 euro hoger dan bij de LL biggen.

Het saldo per afgeleverd vleesvarken is 2,50 euro hoger bij de HH dan bij de LL vleesvarkens. Op jaarbasis wordt het verschil in saldo nog groter omdat HH vleesvarkens gemiddeld 5,5 dagen eerder geleverd worden.

Technisch resultaat

Verder blijkt dat het verstrekken van 10 procent extra aminozuren in het tussenvoer (7,9 vs 7,2 gram darmverteerbaar lysine per EW) en eindvoer (7,5 versus 6,9 gram darmverteerbaar lysine per EW) de technische resultaten van zowel HH als LL vleesvarkens niet verbeterd.

Het saldo per afgeleverd HH of LL vleesvarken is ruim 2 euro lager bij 10 procent extra aminozuren in het voer vanwege de hogere voerkosten.

Voeders met 5 procent minder aminozuren verslechtert de technische resultaten van LL vleesvarkens niet. Alleen tijdens de startvoerfase is de voederconversie ongunstiger bij de LL beren die 5 procent minder aminozuren kregen.

De voerkosten zijn 0,70 euro per afgeleverd vleesvarken lager bij het verstrekken van voer met 5 procent minder aminozuren. Het kan daarom interessant zijn om LL vleesvarkens een minder luxe voer te verstrekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer