Boeren+nog+niet+klaar+met+Dertiende+Penning
Nieuws
© Wikimedia

Boeren nog niet klaar met Dertiende Penning

Hoewel de Dertiende Penning op 1 januari is afgeschaft, kunnen boeren in en rond Kamerik nog worden belast. Inmiddels heeft een agrariër een aanslag ontvangen.


In 1984 bepaalde de Tweede Kamer dat de Dertiende Penning met ingang van dit nieuwe jaar verdwijnt. Dit betekent dat grondtransacties na 1 januari 2015 niet worden belast.

Boeren die voor die tijd grond hebben aangekocht, kunnen wel worden belast. Er geldt een verjaringstermijn van twintig jaar. 'We zijn er voorlopig nog niet klaar mee', zegt voorzitter Bert de Groot van LTO Noord Woerden en omstreken.

Het lijkt erop dat de Stichting Beheer Kasteel Renswoude weer actief is. Zij is eigenaar van de Dertiende Penning, een uit de Middeleeuwen stammende belasting. 'Een boer heeft weer een aanslag ontvangen, dit maal via een ander advocatenkantoor', meldt De Groot.

Aanslagen

Twee jaar geleden kregen ruim dertig boeren in en rond Kamerik aanslagen van 15.000 tot 65.000 euro van Stichting Beheer Kasteel Renswoude. Zij mag op transacties van grond 11 procent over de waarde innen. Vooral in 2011, 2012 en 2013 was de stichting actief met naheffingen op grondtransacties in de achterliggende twintig jaar.

Ook provincie Utrecht kreeg voor de aankoop van BBL-gronden een aanslag. De provincie betaalde vervolgens de aanslag van 100.000 euro.

Procedure

Veel boeren en burgers hebben dat niet gedaan. Zij vinden dat het recht is verjaard is en de Dertiende Penning bij aankopen in het verleden niet zijn geïnd. Zij wachten een juridische procedure af.

In Kamerik bestaat er Stichting De 13e Penning. Zij ondersteunt mensen die een aanslag hebben gehad.

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer