LTO wil definitief af van penning

LTO Noord Woerden e.o en stichting Dertiende penning Kamerik willen graag een proefproces voeren tegen de Dertiende Penning.

LTO+wil+definitief+af+van+penning
© Nieuwe Oogst

Zo willen de organisaties aantonen dat het recht juridisch verjaard is omdat de heffing tientallen jaren niet is gebruikt bij grondtransacties. Er zijn momenteel echter geen vorderingen om tegen te procederen.

Stichting Beheer Kasteel Renswoude is de huidige eigenaar van de Dertiende Penning, een soort grondbelasting die stamt uit de Middeleeuwen. In 2011 en 2012 was de stichting actief met naheffingen op grondtransacties in de achterliggende twintig jaar.

Provincie

‘Het is nu rustig aan het front, nadat eind 2013 enkele bewoners nog aanslagen kregen per post’, vertelt voorzitter Bert de Groot van LTO Noord Woerden.

Dat gebeurde volgens hem nadat provincie Utrecht ruim honderdduizend euro betaalde voor BBL-grond die in het verleden was aangekocht. ‘Dat gaf Kasteel Renswoude het idee weer ergens recht op te hebben’, volgens De Groot.

Een woordvoerder van de provincie zegt dat Utrecht pas betaald heeft na grondig juridisch onderzoek.

Eigendomsoverdracht

Onlangs publiceerde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een uitspraak die stelt dat het recht niet geldt bij grondtransacties waar de juridische eigendomsoverdracht is uitgesteld tot na de definitieve afschaffing van de penning in 2015.

Twee boeren in Baambrugge hanteerden die 'truc'.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer