Europese+steun+tuinders+verlengd
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europese steun tuinders verlengd

De Europese steunmaatregelen voor boeren en tuinders die getroffen zijn door de Russische boycot worden verlengd tot eind juni volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) woensdag bekendgemaakt.

Vanaf 1 januari is nieuw budget beschikbaar, waardoor telers die met overschotten zitten vergoedingen kunnen aanvragen voor in totaal 9.700 ton appelen en peren en 24.650 ton tomaten, wortelen, paprika’s, komkommers en augurken.

'De nieuwe maatregelen helpen agrarische ondernemers ook de komende periode om hun groenten en fruit bijvoorbeeld via de voedselbank een goede, sociale bestemming te geven', aldus Dijksma.

Plan

De staatssecretaris laat daarbij weten in januari een plan te presenteren om nieuwe afzetmarkten aan te boren voor Nederlandse groenten en fruit.

Ook bezoekt Dijksma de Grüne Woche in Berlijn om het Nederlandse product te promoten. En in februari is Nederland partnerland tijdens de Biofach in Neurenberg, de grootste biologische beurs ter wereld.

Nederlandse steun

Behalve de Europese steun, treft de Nederlandse overheid zelf ook maatregelen om de pijn te verzachten van het wegvallen van Rusland als exportmarkt en de daaruit voortkomende prijsdalingen in de sector.

Vorige week werd bijvoorbeeld een speciale garantieregeling voor bedrijfsfinanciering aangekondigd. Eerder stelde het kabinet al een regeling voor werktijdverkorting open.

Belasting

Ook konden getroffen ondernemers in contact treden met de fiscus voor een aanpassing van de voorlopige belastingaanslag.

Inmiddels hebben ongeveer 125 werknemers werktijdverkorting gekregen. Van de fiscale mogelijkheden is zeer beperkt gebruikgemaakt.

ANP

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer