Fruittelers vragen minder steun

De meldingen voor de Europese steunmaatregelen vanwege de Russische boycot wijzen uit dat Nederlandse fruittelers hier maar beperkt gebruik van maken.

Haijo DoddeZeker in vergelijking met groentetelers lijkt de steunregeling voor fruittelers minder aantrekkelijk. Afgelopen week schreef staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) een brief om de Tweede Kamer te informeren over de steunmaatregelen voor tuinders vanwege het Russische importverbod.
De bewindsvrouw meldt dat voor de eerste openstelling van de compensatieregeling vanuit Nederland uiteindelijk 1,34 miljoen euro is aangemeld. Aanvankelijk was dat 2,3 miljoen euro. Daarvan is bijna 1 miljoen euro weer ingetrokken, omdat vooral fruittelers alsnog kiezen voor reguliere afzet van hun producten.
De tweede openstelling van het steunfonds is vanuit Nederland nog niet overvraagd. Voor Nederland komen hiervoor onder meer 22.200 ton appels en peren en 6.800 ton groenten in aanmerking. Tot begin deze week was voor de aanvullende steunmaatregel slechts 7.624 ton appels en peren aangemeld.
Voorzitter Michiel Gerritsen van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vindt het niet vreemd dat fruittelers maar beperkt steun aanvragen. ‘Eerst en vooral is het niveau van de vergoeding aan de lage kant. Verder is het voor fruittelers lastig om zo’n strategische beslissing te nemen tijdens de oogst.’
Volgens Gerritsen anticiperen fruittelers nu op hogere prijzen en wellicht het opheffen van de boycot. ‘Er is in Nederland veel fruit geoogst van een goede kwaliteit. Verder beschikken de meeste fruittelers over goede koelfaciliteiten en dat willen ze graag benutten.’
LTO-voorzitter Albert-Jan Maat onderschrijft de woorden van Gerritsen. Hij meldt ook dat de meeste EU-lidstaten niet massaal gebruikmaken van de steunmaatregel. ‘De algemene tendens is dat de regeling financieel weinig aantrekkelijk is.’
Maat roept de Nederlandse overheid nogmaals op werk te maken van aanvullende steun voor de getroffen tuinders. ‘Ze wachten nog steeds op de garantregeling voor het werkkapitaal, op verruiming van de mededingingsregels en budget voor goede exportpromotie.’

Uitbetaling in december

De Europese Commissie berekent nu wat de totale aanvraag is van alle lidstaten voor de eerste openstelling van de steunregeling. Dijksma gaat ervan uit dat de Nederlandse meldingen volledig worden gehonoreerd en dat de uitbetaling in december is.
Voor de tweede openstelling kunnen zowel fruittelers als groentetelers in Nederland zich nog steeds aanmelden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer