LTO: stel nieuwe EU-regeling snel open

LTO Nederland is blij met de nieuwe EU-interventieregeling voor groenten en fruit. Het ministerie van Economische Zaken moet nu zorgen dat Nederlandse telers er zo snel mogelijk gebruik van kunnen maken, zegt voorzitter Albert Jan Maat.

LTO%3A+stel+nieuwe+EU%2Dregeling+snel+open
© axipress

LTO, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het GroentenFruit Huis stellen in een eerste reactie dat de regeling in Nederland onmiddellijk moet worden opengesteld.

'Het is belangrijk dat telers weten waar ze aan toe zijn en dat ze hun producten weer kunnen aanmelden', benadrukt Maat.

Onzekerheid

De LTO-voorzitter stelt dat het in werking stellen van de vorige regeling te lang op zich liet wachten. Sinds die is gesloten, verkeren telers weer in onzekerheid. 'Hoe sneller er nu gehandeld kan worden, des te geringer is de schade.'

Over de manier waarop nu bedragen per land beschikbaar gesteld worden, is de LTO-voorman tevreden. 'Die opzet voorkomt dat landen er onevenredig veel gebruik maken.'

Overgangregeling

Maat pleit voor een overgangsregeling voor telers die al eerder een melding deden, maar door het sluiten van de eerste regeling tussen wal en schip dreigen te vallen.

Een positief punt van de regeling is de extra 3.000 ton die per lidstaat beschikbaar komt voor aanvullende faciliteiten.

'Dat biedt onder meer mogelijkheden om andere producten in de regeling op te nemen, zoals champignons. We zullen samen met Economische Zaken onderzoeken of we daar gebruik van kunnen maken.'

Andere oplossingen

Voor de lange termijn zijn ook andere oplossingen nodig. 'Zoals nieuwe markten open leggen en steun bij het stimuleren van consumptie', zegt Gert Mulder, directeur van het GroentenFruit Huis.

· Lees hier alle berichten over Russische boycot van agrarische EU-producten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer